Değişken Nedir?

       Yazdığımız uygulamalarda, projelerde kimi zaman bir sayıyı, kimi zaman bir isimi, haftanın günlerini, Türkiye’nin illerini, kayıt olan kişinin soyadını yapılan işleme ve amaca göre geçici bir süreliğine hafızada tutmak isteyebiliriz.

       Programcılıkta kullandığımız dilin izin verdiği veri tipleri çerçevesinde istediğimiz verileri, bilgileri saklamamıza sağlayan yapılara değişken (variable) denilmektedir. Değişkenlere verdiğimiz isimler ile erişebilir, birbirinden ayırabilir, işlemlerimizi yapabilir. Kurallar çerçevesinde değişkenlere verdiğimiz isimlerin bilgisayar için bir önemi yoktur, sadece kodun okunabilirliği ve anlaşılabilir olması için yazılımcılar için önemlidir.

       Teknik olarak açıklamak gerekirse bilgisayarlarda bulunan RAM (geçici bellek) kullandığımız işletim sistemi, kullandığımız uygulamalar geçici olarak veri saklarlar, çalışma zamanlarında bu verilere ihtiyaç duymaktadırlar. Biz de RAM’i yazdığımız uygulamalarda kullanabilir, kullanılan dile göre fiziksel adreslerine erişebilir, kayıtlı veriler üzerinde oynamalar dahi yapılabilmektedir. Bizim tanımladığımız değişkenleri de sistem arkaplanda RAM üzerinde bir adres verir ve değişkene verdiğimiz ismi çağırdığımızda veya kullandığımızda aslında o adresi çağırmış o adres üzerinde işlemler yapmış oluruz.

 

Değişkenlerin tanımlanması

       Çoğu programlama dilinde {değişken türü} {değişken tipi} {değişken adı} = {veri}; yapısında değişken tanımlanmaktadır. Burada yer alan değişken türü; tanımladığımız değişkenin public mi, private mi yoksa static mi olduğunu, değişken türü; int, string, bool veya kendi yarattığımız bir sınıf tipinde mi olduğunu belirtir. Burada belirttiğim ve yeni başlayanlar için yabancı gelebilecek terimlerin hepsini sitemizde açıklamış olacağız.

       Örnek değişken tanımlaması;

int sayi = 1;
string site= "Çaylak Yazılımcı";

 

Değişken Tanımlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kullanılan dile ait ayrılmış kelimeleri (reserved words) içeren kelimelerde değişken tanımlanamaz.
int int = 2;
string string;

 

  • Soru işareti, ünlem, nokta, noktalı virgül, çift tırnak, tek tırnak, boşluk, aritmetik operatörler(+,-,*,/), karşılaştırma(!=) , atama operatörleri, parantezler kullanılamaz.
  • Sayı ile değişkenin ilk harfi başlayamaz, ilk karakter bir harf olmalıdır. Daha sonraki karakterlerde sayı ve alt çizgi kullanılabilir.
  • Yazılan dile göre büyük ve küçük harf değişkenleri ayırabilir.

       Uyarı: Kullanılan değişkende Türkçe karakter kullanılması çalışan bilgisayarda Türkçe karakter bulunması durumunda sorun çıkarmasa da Türkçe karakter olmayan bir bilgisayarda hata verebilir. Düzgün ve standart bir kod olması açısından verilen değişken isimlerinde Türkçe karakter kullanılması tavsiye edilmez.

C# Değişken Tanımlama

       C# dilinde yazdığınız bir uygulamada kullanabileceğiniz değişken tanımlama yöntemleri aşağıdaki gibidir.

string tamIsim = "Yiğit Nuhuz";
string ad="Yiğit",soyad="Nuhuz";
string ad,soyad;
ad="Yiğit";
soyad="Nuhuz";

 

 

Add comment